Hero BGHero Person

Google Claim

Google weet precies wat jij op je Android-telefoon doet

Doe mee aan onze actie tegen Google om het misbruik van jouw gegevens via Android te stoppen.

Ondermeer bekend van:
Hero Icon 3

Ruim negen miljoen Nederlanders hebben een Android-smartphone

Maar niemand weet dat ze dagelijks onbedoeld een enorme hoeveelheid informatie met Google delen.
About Android
24/7 gevolgd
Google volgt bijvoorbeeld hoe je je voortbeweegt, met wie je belt, welke apps je opent en waar je bent, zelfs als je telefoon ongebruikt ligt op te laden.
Geen ontkomen aan
Bij vrijwel iedere Android-smartphone wordt standaard ‘Google Play Services’ meegeleverd, een bundel processen die geruisloos op de achtergrond draait en niet kan worden uitgezet of verwijderd.
Stiekeme dataverzameling
Ook als je alle instellingen van jouw telefoon op privacyvriendelijk zet, zorgen onzichtbare Android-processen ervoor dat nog steeds een grote hoeveelheid informatie over jouw smartphonegebruik bij Google belandt.
Google weet wie je bent
Google bezit zoveel informatie over jou als Android-gebruiker, dat jouw identiteit eenvoudig te koppelen is aan alles wat je op hun telefoon doet. Hier is niets tegen te doen.

Stop het volgen en claim compensatie

Nederlandse en Europese privacyregels die consumenten moeten beschermen zijn door Google jarenlang genegeerd. We zijn daarom een rechtszaak gestart namens alle Androidgebruikers, waarin wij het volgende eisen:

Image of a Google pixel phone
Google moet stoppen met het volgen van gebruikers
Google checkt continu wat je op je Android-smartphone doet en wanneer. Zij probeert ervoor te zorgen dat jij zoveel mogelijk informatie met het bedrijf deelt. Veel meer informatie dan nodig is om je normaal je Android-toestel te laten gebruiken. We eisen bij de rechtbank een stop op deze volgpraktijken. Jij moet zelf de controle terugkrijgen over wat je met Google deelt.
Google moet transparant zijn
Google maakt haar privacybeleid en instellingen, als deze er al zijn, onnodig ingewikkeld. Google verbergt de instellingen diep in menu’s en vertelt je niet over waarom, hoe en wanneer zij jouw data gebruikt. We eisen transparantie van Google over hoe zij jouw data gebruikt.
Google moet jouw schade vergoeden
Veel data die via jouw Android-smartphone bij Google terecht komt, had nooit verzameld mogen worden. Daarom eisen wij een schadevergoeding namens alle Nederlandse Androidgebruikers.

Kan ik meedoen met de Android Claim?

Je komt in aanmerking als: 
Je na mei 2018 een Android telefoon in gebruik had.
Je tijdens dit gebruik in Nederland woonde.
Deelnemen aan onze actie kost je 2 minuten van je tijd

Meedoen met de Android Claim

Claim de controle terug over jouw gegevens
Zorg ervoor dat Google zich aan de regels houdt
Steun onze actie voor een schadevergoeding
Over ons

Stichting Massaschade & Consument

Stichting Massaschade & Consument is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk die opkomt voor de rechten van consumenten bij massaschade. Wij willen onder meer een einde maken aan de manier waarop buitenlandse techgiganten de hier geldende privacyregels naast zich neerleggen.

De stichting is in 2021 opgericht en voert naast de rechtszaak tegen Google, ook collectieve acties tegen TikTok en Airbnb. Collectieve acties kunnen uitkomst bieden als je zelf niet over het geld of de expertise beschikt om een zaak tegen bijvoorbeeld een groot bedrijf te starten.

Gebruikers dienen zelf de controle te hebben over wat ze met bedrijven zoals Google delen. Hun data is privé, maar voor Google veel geld waard. Daarom eist de stichting compensatie voor de periode dat Google ongehinderd data van miljoenen Nederlander achterover heeft gedrukt.

Het SMC bestuur bestaat verder uit Huub de Jong die betrokken is bij de Tiktok zaak. Simone van der Hof is als lid van de raad van toezicht betrokken bij de Tiktok zaak.

Placeholder social proof
Lucia Melcherts
Voorzitter Raad van bestuur
Placeholder social proof
Dennis Jullens
Penningmeester
Placeholder social proof
Remco Dolstra
Secretaris
Placeholder social proof
Frans van Steenis
Voorzitter Raad van toezicht
Placeholder social proof
Ianika Tzankova
Lid Raad van toezicht
Placeholder social proof
Vanessa Mak
Lid Raad van toezicht

Veelgestelde vragen

Heb je een specifieke vraag of kon je het antwoord dat je zoekt niet vinden? Neem dan contact met ons op via: deelname@androidclaim.nl

Uit onderzoek blijkt dat Google zeer gedetailleerde gegevens verzamelt van Androidgebruikers. Google weet welke apps worden gebruikt, wanneer en hoe deze worden gebruikt, en veel meer over de persoonlijke leven van gebruikers. Wij vinden dat Google met deze verzameling en verwerking van persoonsgegevens van Androidgebruikers de wet-en regelgeving heeft overtreden en willen dat deze onrechtmatige activiteiten stoppen.

Beëindig de verborgen gegevensverzameling op je Android-smartphone!

Claim de controle terug over jouw gegevens
Zorg ervoor dat Google zich aan de regels houdt
Steun onze actie voor een schadevergoeding